Tuesday, 21 March 2017

Lain Major, Lain Ragam

Aku merupakan seorang pelajar yang bermajorkan Bahasa Melayu (BM). Sebagai seorang pelajar yang bermajorkan BM, hari-hariku memang agak sibuk. Setiap hari, ada sahaja tugasan baharu yang diberikan oleh pensyarah-pensyarahku. Sudah menjadi perkara biasa bagiku dan rakan-rakan sekelas untuk berjaga pada waktu malam, bagi menyiapkan tugasan yang diamanahkan kepada kami. Walaupun kadangkala keluhan terbit dari bibir, tetapi kami akan tetap cuba untuk menyelesaikan tugasan dengan sebaik mungkin. 

Aku mempunyai beberapa orang rakan yang bermajorkan Sejarah. Walaupun pelajar-pelajar major Sejarah tidak mempunyai tugasan yang menggunung seperti pelajar-pelajar major BM, tetapi apabila tibanya hari pembentangan, merekalah individu-individu yang paling sibuk. Aku perhatikan, mereka terpaksa berjaga hingga ke lewat malam demi menyiapkan esei dan bahan pembentangan. Namun, sesudah sahaja pembentangan tamat, merekalah individu yang paling bahagia sekali. Bagi pelajar-pelajar yang bermajorkan Geografi pula, mereka terpaksa keluar pada waktu subuh dan lewat malam untuk melakukan kerja-kerja pengukuran.

Begitulah hidup kami sehari-hari. Walaupun major kami tidak sama, tetapi kesibukan yang kami alami tidak kurang bezanya dari satu sama lain.

No comments:

Post a Comment